zapytaj-dietetyka.pl

Catering dietetyczny – moda czy wygoda?

Dieta pudełkowa w ostatnich latach cieszy się dużą popularnością wśród społeczeństwa. Niejednokrotnie moi pacjenci pytali mnie, czy wiem, czy istnieje, czy mogę polecić jakiś catering dietetyczny na terenie Kwidzyna.  To właśnie wtedy zaświeciła mi się żarówka, że mam odpowiednie kwalifikacje by rozszerzyć swoje dotychczasowe usługi o catering dietetyczny.

Sama jako osoba niezwykle zabiegana z dwójką małych dzieci uważam, że dieta pudełkowa to wielka wygoda.

Catering dietetyczny „Zdrowa Szama” to firma świadcząca usługi w zakresie przygotowania i dostarczania odpowiednio zbilansowanych posiłków do domu lub miejsca pracy. W swojej ofercie mamy aż 8 rodzajów diet dostępnych w 10 kalorycznościach, które przygotowane są przez wykwalifikowany personel pod okiem dietetyka.

Decydując się na korzystanie z diety pudełkowej nie musimy martwić się o zakupy spożywcze, planowanie jadłospisu, ale także eliminujemy czasochłonne przygotowywanie dań i sprzątanie kuchni. Zyskujemy posiłki, które są urozmaicone, ale przede wszystkim mamy pewność, że dostarczamy do organizmu tyle kalorii ile potrzebujemy, by osiągnąć swój cel.

Jak wszystko- catering ma swoje wady i zalety. W tym miejscu staram się zebrać swoje spostrzeżenia oraz klientów, którzy korzystali ze Zdrowej Szamy.

Zalety:

  • doskonała opcja dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na przygotowywanie dla siebie ,posiłków oraz dla osób, które odznaczają się brakiem silnej woli i determinacji w podążaniu do celu,
  • ułatwienie w odchudzaniu, dzięki odpowiednio odmierzonym porcjom, kaloryczności i zawartości makroskładników,
  • gotowa porcja posiłków na cały dzień, dzięki temu ograniczamy napady wilczego głodu,
  • różnorodność pod dowolny adres bez wychodzenia z domu lub pracy,
  • mniej marnowania jedzenia,
  • opieka dietetyka

Wady:

  • cena – według danych z GUS przyrządzanie samodzielnie posiłków jest zdecydowanie tańsze niż korzystanie z diety pudełkowej, jednakże nie uwzględnia to czasu poświęconego na przygotowywanie jedzenia, który dla niektórych z nas jest naprawdę cenny,
  • różne preferencje smakowe każdego z nas sprawiają, że dania przygotowywane do cateringu, który jest żywieniem zbiorowym mają być smaczne, ale smakowo pasować większości, dlatego niektórzy mogą odczuwać, że coś jest za mało słone, za słone lub za ostre,
  • duże zużycie opakowań plastikowych , jednakże dostawcy opakowań pracują nad szeroką ofertą pojemników biodegradowalnych, za co trzymam bardzo mocno kciuki!
  • oraz moja obserwacja jako dietetyka i właścicielki cateringu- duże przyzwyczajenie do gotowych posiłków sprawia, że trudniej jest po rezygnacji z diety pudełkowej samodzielnie trzymać się zdrowych nawyków żywieniowych, bo zdajemy sobie sprawę z tego, że przyrządzanie różnorodnych posiłków zajmuje jednak „odrobinę” czasu i sięgamy po rzeczy łatwo dostępne, które nie zawsze są dobrym wyborem. I tu ogromną rolę odgrywa dietetyk, który pomoże Państwu łatwo przejść z diety pudełkowej na dietę przygotowywaną w domu lub po prostu utrzymać prawidłowe, wypracowane dzięki pudełkom zdrowe nawyki.

A jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Moda czy wygoda?

Zapraszam do dyskusji!