zapytaj-dietetyka.pl

O tym dlaczego zostałam dietetykiem

O tym, dlaczego zostałam dietetykiem, pracuję w przedszkolu, prowadzę catering dietetyczny i pizzernię? Mój wybór, z którego jestem zadowolona!

Życie to nieustanne dokonywanie wyborów już od najmłodszych lat. Zawsze chciałam wykonywać zawód medyczny. Nie do końca wiedziałam jaki, ale byłam przekonana, że w tym kierunku chcę zmierzać. Rodzice sugerowali mi stomatologię, ja jednak tego nie czułam. Dałam sobie rok na zastanowienie się nad tym co dalej. To właśnie ten rok spędziłam na kierunku Zdrowie Publiczne na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, gdzie ostatecznie zostałam do końca studiów licencjackich.

Według definicji, którą opracował Ch.E.A. Winslow zdrowie publiczne „jest nauką i sztuką zapobiegania chorobom, przedłużania życia, promowania zdrowia i sprawności fizycznej poprzez zorganizowane wysiłki na rzecz higieny środowiska, kontroli chorób zakaźnych, szerzenia zasad higieny osobistej, organizowania służb medycznych i opiekuńczych w celu wczesnego rozpoznawania, zapobiegania i leczenia oraz rozwijania takich mechanizmów społecznych, które zapewnią każdemu standard życia umożliwiający zachowanie i umacnianie zdrowia”.

Dzięki studiowaniu tego kierunku mogłam wyrobić w sobie holistyczne podejście do pacjenta.
W swojej pracy staram się łączyć przyczynę ze skutkiem, a efekty moich pacjentów są potwierdzeniem tego, że zmierzam w dobrym kierunku.

Posiadam w sobie chęć ciągłego rozwoju, a wykonywanie zawodu medycznego, którym aktualnie się zajmuję daje mi tą możliwość. Każdy zawód medyczny to niekończąca się nauka. Ciało człowieka kryje w sobie mnóstwo zagadek, które my specjaliści musimy rozwiązać.

-Nazywam się Patrycja Górska-Moch i jestem specjalistą zdrowia publicznego, usług żywieniowych i dietetykiem. Na co dzień pracuję w przedszkolu, w którym pełnię rolę intendentki, czyli osoby odpowiedzialnej za kierowanie żywieniem w placówce oraz prowadzenie spraw administracyjnych , prowadzę catering dietetyczny Zdrową Szamę , gabinet Zapytaj dietetyka, ba i mam nawet swoją własną pizzernię Monka. Dlaczego? Jak to się ze sobą łączy? Po co mi to wszystko?

Przede wszystkim istotne jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. To właśnie od dzieci jesteśmy w stanie nauczyć się najwięcej prawidłowych wzorców żywieniowych. Nie bez powodu mówi się, że czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci.  Praca z dziećmi daje mi mnóstwo energii i satysfakcji, którą przenoszę na moich pacjentów w gabinecie Zapytaj dietetyka.

W gabinecie Zapytaj dietetyka przyjmuję zarówno osoby dorosłe jak i dzieci, zdrowie i zmagające się z jednostkami chorobowymi. Bliskie mi są choroby metaboliczne, gdyż ten problem dotyczy również i mojej osoby.

Catering dietetyczny to uzupełnienie mojej pracy w gabinecie i wyjście z ofertą do ludzi przede wszystkim zapracowanych lub singli, którzy nie mają czasu lub ochoty na przygotowywanie posiłków dietetycznych lub nie mają motywacji, by gotować tylko dla jednej osoby. Doskonale ich rozumiem! Żyjemy bardzo szybko, mamy coraz to więcej obowiązków, dieta pudełkowa to możliwość zaoszczędzenia czasu, pieniędzy i nie marnowania produktów.. Dla mnie strzał w dziesiątkę.

A pizza? Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zrobić sobie cheat meal, czyli zjeść zupełnie niezdrowy posiłek. To nic złego, a trzymanie po prostu równowagi, zachowywanie zdrowego rozsądku.

Otwierając MONKĘ chciałam stworzyć miejsce, gdzie moi klienci będą mogli zjeść pizzę bez żadnych wyrzutów sumienia, z wysokiej jakości składników, kolorową, smaczną, a przede wszystkim czuć się po tym dobrze i lekko.

Zapraszam do korzystania z moich usług!

Do usłyszenia wkrótce.